Szybkie w przygotowaniu i szybko znikające.
Najlepiej smakują na ciepło choć na zimno też są niczego sobie.
Do wycinania kółeczek warto zachęcić dzieci, którym taka zabawa na pewno się spodoba.
Bo dzieci lubią pomagać w kuchni dopóki są małe bo później to już różnie bywa, prawda ?
serowe kuleczki
serowe kuleczki - składniki
250 g mąki pszennej ( typ 550 lub 500 )
250 g półtłustego twarogu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka cukru pudru
1 szczypta soli
100 g jogurtu naturalnego
2 żółtka ( M )
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo :
ok. 1 szk cukru białego ( może być trzcinowy )
olej do głębokiego smażenia
serowe kuleczki - przygotowanie
Mąkę wymieszać w misce z sodą, solą i cukrem pudrem.
Do miski zetrzeć twaróg, dodać rozbełtane żółtka i jogurt oraz ocet ekstrakt waniliowy i połączyć składniki ( ja używam widelca ).
Potem zagnieść ciasto ale nie za długo.
Podzielić je na porcje i wałkować na placki o grubości około 5 mm .
Kiliszkiem wycinać kółeczka.
W szerokim rondlu zagrzać olej i wrzucać partiami kółeczka, smażyć z obu stron na rumiano.
Kuleczki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i jeszcze gorące obtaczać w cukrze.
Gotowe kuleczki serowe kłaść do miseczki lub na talerze i zajadać jeszcze ciepłe bo wtedy są najsmaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.