Ale oczywiście po za nim też można je zrobić.
Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania i można się na nich wyżyć.
A mowa tu o zbiciu ciasta wałkiem, co daje nam fajny efekt w postaci pęcherzy.
No i nikt nas nie oskarży o pobicie, hi, hi.
Tak więc zakasujemy rękawy i do dzieła, bo jak karnawał to słodko musi być.
faworki
faworki - składniki
5 żółtek ( z jaj L )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
50 g zimnego masła
1/2 szk kwaśnej śmietany 12 %
400 g mąki pszennej typ 500
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia faworków
faworki - przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem w misce.
Następnie dodać masło ( starte na tarce ), rozbełtane żółtka oraz śmietanę i wanilię.
Używając widelca połączyć składniki a potem zagnieść gładkie ciasto.
Wałkiem do ciasta uderzać w ciasto około 5 minut.
Potem ciasto podzielić na części i wałkować na cieknie placki.
Placek ciąć na paski i w środku każdego zrobić nacięcie.
Każdy pasek przełożyć przez otwór formując nasze faworki.
Gotowe faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Osączyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.