niedziela, 12 czerwca 2016

Sernik z kiwi

Dziś kolejny sernik, tym razem z kiwi.
Jest delikatny i puszysty.
Ja często idę na łatwiznę i spody robię z biszkoptów lub herbatników.
Ale jeśli chcecie możecie zrobić spód z ciasta według swojego pomysłu.
Dodatek kiwi przełamuje jego słodycz.
Do sernika dobrze jest aby kiwi było takie średnio dojrzałe
Do sernika jak widać na zdjęciu wkradają się promienie słoneczne.
Czyżby miały na niego ochotę ? 
Pewnie tak bo jest smaczny.


4 kiwi + 1 kiwi
500 g półtłustego twarogu
400 g jogurtu typu greckiego
5 jajek
1 szk cukru
1 budyń waniliowy ( taki na 3/4 l mleka )
2 łyżki mąki
herbatniki do wyłożenia blaszki
cukier puder

Żółtka utrzeć z połową cukru i budyniem.
Następnie dodać jogurt i twaróg i wszystko połączyć.
Białka ubić z drugą częścią cukru i część dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Potem dodać resztę piany i ponownie wymieszać.
Kiwi ( 4 szt ) obrać i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem ułożyć w niej dwie warstwy herbatników.
Na ciasta wyłożyć masę serową i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec sernik 70-75 minut.
Po upieczeniu wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach a przed podaniem pokroić na kawałki, oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami kiwi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.