Dziś mam pyszny deser z truskawkami.
Takie desery mają dwie poważne wady.
Pierwszą jest to, że trzeba na nie długo czekać, a druga to taka że za szybko znika.
Oprócz truskawek można użyć innych sezonowych owoców.
Desery przygotowałam w foremkach od Papilart.pl. Co prawda są one do wypieku ale do tego typu deserów świetnie się nadają.
Jeżeli użyjecie folii spożywczej to będziecie mogli użyć ich kolejny raz.
200 g truskawek
2 jogurty brzoskwiniowe ( po 140 g )
1 jogurt naturalny ( 140 g )
2,5 galaretki cytrynowej ( 1 + 1,5 )
500 ml gorącej wody ( 400 + 200 )
2 foremki
Galaretkę wymieszać z gorącą , przegotowaną wodą.
Schłodzić.
Truskawki pokroić na ćwiartki.
Dwie foremki do pieczenia o wymiarach dł. 155 cm, szer, 60 mm, wys. 55 mm wyłożyć folia spożywczą wtedy takie foremki będzie można użyć ponownie.
Na dno foremek rozłożyć truskawki i zalać galaretką.
Potem foremki wstawić do lodówki do stężenia.
Następnie kolejna porcję galaretki rozmieszać z wodą, schłodzić a potem wymieszać a jogurtami za pomocą miksera.
Masę rozlać do foremek na stężałą galaretkę z truskawkami.
Ponownie foremki wstawić do lodówki do ścięcia się deseru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.