Torty takie na szybko z bitą śmietaną i owocami są najlepsze.
Miał być z truskawkami ale kupiłam kiwi w dobrej cenie i postanowiłam dodać je do ciacha.
Tort był bardzo smaczny więc może się skusicie i taki upieczecie ?
8 szt kiwi
500 ml śmietany 30 %
2 śmietan fixy
cukier do smaku
Biszkopt :
4 jajka
3 łyżki maki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szk cukru
dodatkowo :
200 ml dżemu z czarnej porzeczki
sok z cytryny
woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno ).
Białka ubić z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą.
Ciasto wyłożyć do formy i piec biszkopt 30 minut w 150 stopniach.
Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem.
Kiwi obrać i pokroić na kawałki a część w plasterki.
Każdy placek nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Pierwszy placek ułożyć na podkładzie lub paterze, rozsmarować dżem, wyłożyć porcję śmietany, potem kiwi i następnie placek, śmietanę i kiwi.
Na koniec wykończyć tort bitą śmietaną i kawałkami kiwi ( na górze ) a plasterkami dookoła tortu.
Tort schłodzić w lodówce.
ładnie wygląda, taki zieloniutki:)
OdpowiedzUsuń