poniedziałek, 12 grudnia 2016

Świąteczne babeczki

Takie babeczki zasmakują każdemu łasuchowi, temu małemu i temu dużemu.
Szybkie i smaczne i może Was zdziwię, bez jajka.
Babeczki wyszły wilgotne i mięciutkie, więc jak widać jajko nie jest niezbędne.
A dlaczego nie ma jajka ?
A dlatego, że po prostu o nim zapomniałam, czyli nie wszystko jest do wyrzucenia gdy zapomni się o jakimś składniku.


1 garść rodzynek malayer
50 g orzechów nerkowca
3 łyżki cukru
250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk mleka 
1/2 szk oleju rzepakowego

lukier :
cukier puder ( kilka łyżek )
sok z cytryny ( kilka łyżek )
posypka do ciast

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Orzechy posiekać ale nie za drobno i razem z rodzynkami i wiśniami dodać do suchych składników, wymieszać.
Mleko i olej wymieszać, i do tej mieszanki wsypać suche, wymieszać najlepiej widelcem i bardzo szybko.
Ciasto rozłożyć do foremek na babeczki ( mi wyszło 9 ).
Wstawić foremki na kratce do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Po upieczeniu babeczki wystudzić i polać przygotowanym lukrem ( gęstość lukru zależy od tego czy chcecie bardziej czy mniej gęsty, dlatego nie podaję dokładnej ilości. Ja robię na oko i nie liczę. )
Na koniec posypać posypką.



Do babeczek użyłam foremek ze świątecznym motywem od 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...