środa, 2 maja 2018

Chleb pszenno owsiany

Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb.
Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek.
Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry.
Ja jak taki chleb smakuje ?
Poezja i uczta dla podniebienia.
Wystarczy masło i nic więcej nam nie trzeba.



2 szk ciepłej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać.
Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto.
Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek.
Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje szybko ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...