środa, 2 maja 2018

Chleb pszenno owsiany

Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb.
Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek.
Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry.
Ja jak taki chleb smakuje ?
Poezja i uczta dla podniebienia.
Wystarczy masło i nic więcej nam nie trzeba.



2 szk ciepłej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać.
Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto.
Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek.
Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje szybko ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.