Mamy kolejny weekend więc mamy kolejne ciasto.
Dziś zapraszam Was na ciasto cytrynowo - ananasowe.
Przepis podobno jest z jakiejś gazety.
Niedawno przepis dostałam od sąsiadki ale jak padł mi laptop to i utraciłam przepis.
Jak dobrze pamiętam to nie było tam ananasa.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dała czegoś od siebie, więc jeśli jesteście ciekawi to zajrzyjcie na bloga.
BISZKOPT :
6 jajek ( L )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
MASA CYTRYNOWA :
sok z 3 cytryn
3 łyżki lemon curd
2 budynie śmietanowe
3 żółtka
1,5 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
woda ( tyle aby razem z sokiem było 2,5 szk +
1/2 szk wody
250 g miękkiego masła
MASA ŚMIETANOWA :
500 g śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
cukier do smaku
DODATKOWO :
ok. 1 szk soku z ananasa wymieszanego z wodą ( 1:1 )
1 puszka ananasa
jadalne złoto w proszku
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
Sok wyciśnięty z cytryn i uzupełniony wodą do 2,5 szklanki zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem.
W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku.
Gotować aż masa zgęstnieje.
Powstały budyń wystudzić.
Potem utrzeć masło i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.
Ananasy odsączone z zalewy pokroić na kawałki.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć masę cytrynową.
Rozłożyć ananasy i lekko docisnąć.
Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć.
Na wierzch rozłożyć masę śmietanową.
Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
Kroić w kostkę.
Czasami dobrze zapomnieć przepis, bo ciasto może wyjść jeszcze lepsze...Prawda?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuńpyszniutko wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń