Dziś ciasto idealne dosłownie na każdą okazję.
Ciemny biszkopt, masa budyniowa i śmietanowa z dodatkiem białych Michałków do tego wiórki czekoladowe to uczta dla podniebienia.
Jak widać ciasto czasochłonne ale warte zachodu, bo nic tak nie cieszy jak kawałek dobrego ciasta do kawy lub herbaty.
Biszkopt :
5 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
1 łyżka ciemnego kakao ( czubata )
3 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
Masa budyniowa :
750 ml mleka 3,2 %
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku
200 g miękkiego masła
100 g białych michałków
Masa śmietanowa :
250 g śmietanki 30 % Łowicz
250 g serka mascarpone Łowicz
cukier puder do smaku
100 g białych michałków
Dodatkowo :
ok. 3/4 szk słabej herbaty
wiórki czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek.
Białka utrzeć z cukrem.
Następnie ciągle mieszając dodawać po jednym zoltku.
Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 40 minut.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.
Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
Nasączyć herbatą.
Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić.
Smakowite ciacho :))
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest smaczne :)
UsuńWygląda apetycznie, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńJest pyszne, polecam i zachęcam do podesłania fotki ciasta :)
UsuńWitam niedawno dla mamy robiłam na imieniny ciasto z tymi cukierkami ;ale nie z przepisu tylko własny pomysł troszkę pomyłek itd zapraszam i pozdrawiam a przepis zabieram
OdpowiedzUsuńMichałki świetnie nadają się na masy do ciast. A pomyłki każdemu się zdarzają. Pozdrawiam :)
UsuńJaka blacha wymiary, biszkopt piec jeden czy dwa
OdpowiedzUsuńWitam. Przepis dodany tak dawno i dopiero pierwsza osoba zwróciła uwagę na niekompletny przepis. Nie wiem jak to się stało. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Przepis już edytowałam i dopisałam brakujące informacje.
UsuńPozdrawiam.