środa, 4 kwietnia 2012

Sałatka warstwowa

               Święta Wielkanocne lada dzień. Na przekąskę można podać np. sałatkę warstwową. Ładnie się prezentuje w przezroczystym naczyniu i możemy dodać do nie dowolne dodatki. Ta wersja pasuje do wielkanocnych Świąt, bo są w niej między innymi jajka i rzeżucha.

sałatka warstwowa
składniki :
2 szk ugotowanego na sypko ryżu ( w zielonym barwniku )
8 cm chorizo
200 g szynki domowej
1 czerwona papryka
5 ogórków konserwowych
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2/3 szk rzeżuchy
1 mała cebula
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu


sposób przygotowania :
Przygotować miskę.
Na dno wsypać jedną szklankę ryżu.
Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać.
Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę.
Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków.
Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę.
Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę
Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem.
Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię.
Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.

sałatka warstwowa w innej odsłonie

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.