składniki :
1 średni kalafior
1 brokuł ( część bez różyczek )
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1/4 szk posiekanej natki pietruszki
1/4 szk posiekanego koperku
1 kg ziemniaków
600 g kości karkowych
2,5 l wody
250 ml śmietany 18% słodkiej
sól do smaku
pieprz do smaku
maggi do smaku
Sposób przygotowania :
Kości dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Marchew, pietruszkę i seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Części brokuła również pokroić w kostkę, z kalafiora oddzielić różyczki a resztę również pokroić w kostkę.
Gdy kości są dostatecznie miękkie wyjąc je i po ostudzeniu obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do zupy. dodać marchew, pietruszkę, seler i posiekaną natkę pietruszki oraz koper.
Dodać sól, pieprz i maggi.
Gotować około 10 minut, dodać pokrojone ziemniaki i brokuła i nadal gotować 5 minut.
Na koniec wrzucić kalafior.
Gdy kalafior będzie miękki wyłączyć gaz.
Śmietanę wlać do naczynia, zahartować ją niewielką ilością zupy i wlać do garnka.
Wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Zupa kalafiorowa z brokułową nutką |
Skorzystałam z Twojego zaproszenia i przyszłam zobaczyć Twój nowy blog. Życzę Ci dużo ciekawych pomysłów kulinarnych, z których chętnie skorzystam, dużo wytrwałości i wielu wiernych czytelników Twojego bloga. Powodzenia.
OdpowiedzUsuń