środa, 4 kwietnia 2012

Babeczki czekoladowo ananasowo migdałowe

                         Niby mamy wiosnę, ale pogoda deszczowa, mroźna i posypuje śnieg. Wiatr mocno wieje. Dlatego postanowiłam w domu zrobić namiastkę wiosny. I tak oto powstały pyszne, kolorowe babeczki.


składniki :
4 jajka
3 łyżki oleju
1 szk mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 cukier waniliowy ( 6g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g gorzkiej czekolady
100 g kandyzowanego ananasa
4 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania

sposób przygotowania :
Jajka wybić do miksera i ubić je na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach.
Gdy będą białe dodać olej nadal ubijając.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszyć obroty i dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki.
Miksować aż składniki się połączą.
Masę przełożyć do innego naczynia, wsypać ananasy, migdały i rozdrobnioną czekoladę.
Szpatułką delikatnie wszystko wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami ( ja miałam papilotki i kilka foremek silikonowych ).
Napełnić papilotki masą i wstawić blachę do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.
Babeczki piec około 25 - 30 minut w zależności od piekarnika.
Gotowe babeczki wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Z tej porcji ciasta powinno wyjść 18 babeczek.

Babeczki kolorowe i pyszne

5 komentarzy:

  1. Babeczki piękne są, wiesz o tym .
    Pięknie tu u Ciebie i zaglądać będę często, zapraszam tez do mnie, miło mi będzie.
    http://doowa.blogspot.com/
    Powodzenia Ewo i niech Cie wciągnie blogowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. A do Ciebie oczywiście będę zaglądać.

      Usuń
  2. widzę, że się zdecydowałaś na bloga ;) życzę powodzenia i zapraszam do mnie :)
    http://www.kolorowowkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają... To porcja na 1 osobę - w sam raz dla mnie taka ilość! :) Super Zewo, będę regularnie podglądać co upichciłaś, zaraz się zarejestruję, tylko poszukam jak ;) a tymczasem się podpiszę. Cherry :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.