wtorek, 3 kwietnia 2012

Czekoladowy tort z miętową nutą


Czekoladowy tort w przekroju


                  Moja rodzinka uwielbia słodkości. Od jakiegoś czasu bardzo często piekę torty. Do takich w cukierniach im daleko, ale jednak są smaczne i zajadamy je z apetytem. Ten tort jest czekoladowy nasączany mocnym miętowym naparem.



 składniki :
Masa :
750 ml słodkiej śmietany 30 %
3 śmietan fix
3 łyżki cukru
200 g gorzkiej czekolady
Biszkopt :
5 jajek
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy ( 6 g )
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo :
2 saszetki mięty ekspresowej
1 łyżka cukru
150 ml przegotowanej gorącej wody
Dekoracja :
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanych ananasów

sposób przygotowania :
Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę i cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i nadal ubijać.
Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać te mieszankę do masy jajecznej.
Wszystko delikatnie połączyć.
Masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej ale tylko z dnem margaryną i wysypaną bułką tartą.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Gdy biszkopt się upiecze wyjąć go z formy i wystudzić.
Jedną lub dwie łyżki roztopionej czekolady zostawić do dekoracji.
Po wystygnięciu przekroić na trzy placki.
Zimną śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem.
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i schłodzić.
Do ubitej śmietany dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę i wymieszać masę.
Miętę zaparzyć wrzątkiem, posłodzić i nasączyć nią krążki biszkopta.
Na pierwszy krążek nałożyć część masy, rozsmarować ją i nałożyć drugi placek.
Następnie wyłożyć kolejną porcję masy i zakryć trzecim plackiem.
Tak przygotowane cisto posmarować po bokach i górę masą.
Resztę śmietany włożyć do dekoratora do ciast i udekorować tort koliście,
Do boku tortu przyłożyć grzebień do dekoracji i obracając tort zrobić wzorki.
Na środku tortu posypać płatki migdałowe.
Następnie polać je dekoracyjnie odłożoną czekoladą.
Na koniec koliście ułożyć kostki kandyzowanego ananasa.
Gotowy tort wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny

Czekoladowy tort w całości
             

1 komentarz:

  1. Łałł!! Ja uważam, że taki domowy tort jest o wiele pyszniejszy niż kupny! A to, że sklepowe są takie wypacykowane... Wole 100 razy bardziej taki jak Twoj!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.