wtorek, 5 czerwca 2012

Krokiety z remanentu

                                         Zapewne w każdej lodówce można znaleźć jakieś resztki jedzenia nadające się do przetworzenia. Ja po takim właśnie remanencie usmażyłam naleśniki i zrobiłam farsz. Wyszły z tego pyszne i nietypowe krokiety.


Na naleśniki :
3 szk maki pszennej
1 szk oranżady
3 szk mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju
Farsz :
3/4 szk ugotowanego na sypko ryżu
350 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1,5 szk mieszanki chińskiej ( mrożonej )
1/2 szk startego żółtego sera
1/2 szk rzeżuchy
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy mix chili
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżki oleju
Dodatkowo :
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania




sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Odstawić je na 15 minut.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie nalewać porcje ciasta, ale więcej niż na tradycyjne cienkie naleśniki.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone mięso i je podsmażyć.
Dodać warzywa i przyprawy i dalej smażyć aż warzywa zmiękną.
Farsz przestudzić i dodać ryż oraz rzeżuchę i ser i wymieszać.
Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu, składać w kopertę i obtoczyć w bułce tartej.
Podsmażyć krokiety na patelni z rozgrzanym olejem.

1 komentarz:

  1. Jak to?! Nawalona golonka a teraz krokiety z remanentu?? a kto robi remanent ??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.