* NA CIASTO:
* 1 kg mąki pszennej
* około 400 ml gorącej wody
* 1 łyżeczka soli
* NA FARSZ:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 500 g twarogu
* 2-3 cebule
* sól
* pieprz
* 2 saszetki ekspresowej mięty
* Przesmażony boczek z cebulką do okraszenia pierogów.
Etapy przygotowania
Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.
* 1 kg mąki pszennej
* około 400 ml gorącej wody
* 1 łyżeczka soli
* NA FARSZ:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 500 g twarogu
* 2-3 cebule
* sól
* pieprz
* 2 saszetki ekspresowej mięty
* Przesmażony boczek z cebulką do okraszenia pierogów.
Etapy przygotowania
Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.
Jak mogłaś mi to zrobić :) i wstawić tutaj pierogi. Za mną chodzą od dawna, ale jak do tej pory to leń wygrywa z ochotą.
OdpowiedzUsuńKochana to poczęstuj się choćby wirtualnie :)
UsuńEwa co tam wirtualnie, właśnie kończą się gotować ziemniaki, a po pracy wielkie lepienie:) Przecież na samą myśl o pierogach język mi ucieka do...Wiesz gdzie? :)
UsuńTeż uwielbiam pierogi ruskie :) Nigdy nie jadłam ich z dodatkiem mięty w farszu... Chyba najwyższy czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńMięta nadaje farszowi ciekawego orzeźwiającego i pikantnego smaku. Polecam wypróbować ten sposób.
Usuń