czwartek, 5 lipca 2012

Ruskie pierogi

                     Moja rodzinka najbardziej lubi pierogi ruskie. Okraszone skwareczkami z cebulką. Ale innymi też nie gardzą.


   *  NA CIASTO:
    * 1 kg mąki pszennej
    * około 400 ml gorącej wody
    * 1 łyżeczka soli
    * NA FARSZ:
    * 1 kg ugotowanych ziemniaków
    * 500 g twarogu
    * 2-3 cebule
    * sól
    * pieprz
    * 2 saszetki ekspresowej mięty
    * Przesmażony boczek z cebulką do okraszenia pierogów.


Etapy przygotowania

Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu,  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu.

Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.

Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.

5 komentarzy:

  1. Jak mogłaś mi to zrobić :) i wstawić tutaj pierogi. Za mną chodzą od dawna, ale jak do tej pory to leń wygrywa z ochotą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to poczęstuj się choćby wirtualnie :)

      Usuń
    2. Ewa co tam wirtualnie, właśnie kończą się gotować ziemniaki, a po pracy wielkie lepienie:) Przecież na samą myśl o pierogach język mi ucieka do...Wiesz gdzie? :)

      Usuń
  2. Też uwielbiam pierogi ruskie :) Nigdy nie jadłam ich z dodatkiem mięty w farszu... Chyba najwyższy czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta nadaje farszowi ciekawego orzeźwiającego i pikantnego smaku. Polecam wypróbować ten sposób.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.