poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kurcze pieczone

                    Soczysty kurczak pieczony w całości. Do tego ulubione dodatki i mamy super obiadek.


1 kurczak ( 2 kg )
Marynata :
1/2 szk jasnego piwa
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżka przyprawy do pieczonego kurczaka
1 łyżka soli
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i porządnie natrzeć nią kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
Tak przygotowanego kurczaka włożyć do miski najlepiej z pokrywką i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć kurczaka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika.
Nastawić grzanie na góra, dół na 2 godziny na temperaturę 180 stopni.
Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec kurczaka polewając go powstałym sosem uważając aby się nie poparzyć.
Kurczaka podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami i surówką albo po prostu z tym co lubimy.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Takie dania do bardzo fajne pomysły na obiad dla całej rodziny.

    Pozdrawiam,
    Kinga z
    www.ProstePrzepisyKulinarne.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie i nie trzeba przy garach stać, sam się piecze.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.