Farsz:
- 350 g różnych kawałków kiełbas ( może być jeden rodzaj )
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 250 g cukinii
- 1 opakowanie suszonych pomidorów nadziewanych serkiem w oleju
- 200 g żółtego sera ( gouda )
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka przyprawy Bombay Masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
- Ciasto :
- 1 kg mąki koszalińskiej pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
- 500 ml letniego mleka
- Dodatkowo :
- ketchup pikantny
- 1 jajko
Przygotować dużą miskę. Wrzucić do niej drożdże i cukier i utrzeć na
płynną masę. Następnie wlać mleko, cały olej z pomidorów, dodać sól,
mąkę i kurkumę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zakryć miskę
ściereczką po czym odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto rośnie
przygotować farsz. Rozgrzać patelnię, kiełbasę pokroić w kostkę i
podsmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i
paprykę oraz suszone pomidory z serkiem. Wsypać przyprawy i smażyć
około 4 - minut. Na koniec do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Gdy
ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, jeszcze raz kilka razy przerobić.
Walkiem do ciasta rozwałkować na duży płat. Na ciasto wyłożyć farsz,
rozprowadzić go po cieście i polać ketchupem. Tak przygotowane ciasto
zawinąć w roladę. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do
pieczenia. Roladę pokroić na 12 plastrów i ułożyć je na blaszce. Jajko
wybić do miseczki, rozbełtać i posmarować nim ślimakowe bułki. Zostawić
je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić z blachą do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut. Bułki podawać na gorąco,
ale na zimno też nieźle smakują.
fajne zawijańce!
OdpowiedzUsuńfajne, polecam ich zrobienie.
UsuńAle ślicznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńdzięki, buły wyszły puszyste i bardzo smaczne.
Usuń