poniedziałek, 25 marca 2013

Karkówka po chłopsku

                   A to coś dla wielbicieli niezdrowego jedzenia. Kapucha kiszona, karkówka, pieczarki i to wszystko zapieczone w piekarniku to pycha danie. Do tego pieczywo lub ziemniaki i mamy smaczne, syte choć kaloryczne jedzonko.

  • 1,2 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 350 g pieczarek
  • 600 g gotowanej kapusty kiszonej
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • papryka ostra do smaku
  • 1 łyżka masła
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Karkówkę umyć, pokroić na grubsze plastry, po czym oprószyć przyprawami. Cebulę po oczyszczeniu pokroić w półplasterki, tak samo pokroić pieczarki. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć karkówkę i obsmażyć z obu stron. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i na dno wyłożyć kapustę. Oprószyć ja solą i pieprzem. Na kapustę wyłożyć podsmażone plastry karkówki, na karkówkę wysypać cebulą a na cebulę pieczarki. Wierzch oprószyć przyprawami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i przed włożeniem naczynia do piekarnika piórka masła rozrzucić po pieczarkach. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Podawać na gorąco ( my lubimy po prostu z pieczywem ).

8 komentarzy:

  1. co jakiś czas można poszaleć a co tam kalorie i cholesterol,,,,

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być smaczna, jestem mięsożercą więc ślinka cieknie jak nie wiem, lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smaczna, podobnie robię też golonkę. A na Święta bedzie biała kiełbasa na kapuście.

      Usuń
  3. Zainteresował mnie ten przepis i mam pytanie odnośnie kapusty,nie wiem czy dobrze zrozumiałam,że kapustę najpierw trzeba ugotować odlać wodę i włożyć do naczynia do zapiekania???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Gotujemy kapustę i bez wody do naczynia ( ale nie odciskać jej za mocno aby nie była za sucha ).

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.