- 1,2 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 350 g pieczarek
- 600 g gotowanej kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- papryka ostra do smaku
- 1 łyżka masła
- PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę umyć, pokroić na grubsze plastry, po czym oprószyć przyprawami. Cebulę po oczyszczeniu pokroić w półplasterki, tak samo pokroić pieczarki. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć karkówkę i obsmażyć z obu stron. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i na dno wyłożyć kapustę. Oprószyć ja solą i pieprzem. Na kapustę wyłożyć podsmażone plastry karkówki, na karkówkę wysypać cebulą a na cebulę pieczarki. Wierzch oprószyć przyprawami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i przed włożeniem naczynia do piekarnika piórka masła rozrzucić po pieczarkach. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Podawać na gorąco ( my lubimy po prostu z pieczywem ).
poniedziałek, 25 marca 2013
Karkówka po chłopsku
A to coś dla wielbicieli niezdrowego jedzenia. Kapucha kiszona, karkówka, pieczarki i to wszystko zapieczone w piekarniku to pycha danie. Do tego pieczywo lub ziemniaki i mamy smaczne, syte choć kaloryczne jedzonko.
8 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
co jakiś czas można poszaleć a co tam kalorie i cholesterol,,,,
OdpowiedzUsuńMasz Alinko 100% rację :)
Usuńmusi być smaczna, jestem mięsożercą więc ślinka cieknie jak nie wiem, lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńJest smaczna, podobnie robię też golonkę. A na Święta bedzie biała kiełbasa na kapuście.
UsuńZainteresował mnie ten przepis i mam pytanie odnośnie kapusty,nie wiem czy dobrze zrozumiałam,że kapustę najpierw trzeba ugotować odlać wodę i włożyć do naczynia do zapiekania???
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Gotujemy kapustę i bez wody do naczynia ( ale nie odciskać jej za mocno aby nie była za sucha ).
UsuńDziękuję za odpowiedź,pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Polecam się :)
Usuń