- Ciasto :
- 450 g mąki pszennej typ 500
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- Farsz :
- 300 g kiełbasy tatrzańskiej
- 1 cebula
- 1 szk mieszanki chińskiej ( u mnie mrożona )
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 250 g żółtego sera
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- papryka ostra do smaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę i olej i wymieszać. Dodać mąkę i
sól i wyrobić ciasto, po czym zakryć miskę z ciastem ściereczką i
zostawić do wyrośnięcia. Szpinak umyć i odwirować z nadmiaru wody w
suszarce do sałaty a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w
półplasterki. Ser zetrzeć na tarce a kiełbasę w plastry a następnie w
paseczki. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać mieszankę
chińską i przyprawy i wymieszać farsz. Gdy ciasto podwoi swoja objętość
jeszcze raz je wyrobić i rozłożyć je na dużej blasze z wyposażenia
kuchenki. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz i całość zostawić na
jakieś 10 minut aby ciasto lekko podrosło. Pizzę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu pizzę pokroić na
kawałki i można podać z ketchupem lub sosem np. tysiąca wysp.
pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj pyszne, domowe najlepsze :)
Usuń