sobota, 23 marca 2013

Żołądkowa potrawka

                      Żołądki z kurczaka są smaczne, choć są osoby nie lubiące ich. Moim zdaniem to błąd, bo naprawdę są smaczne. My je lubimy i robię je na obiad jak tylko uda mi się je zdobyć. Z ryżem lub makaronem smakują najlepiej.

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 200 g pora
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • curry do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Żołądki umyć, osuszyć i pokroić. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać, por i paprykę umyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Dodać pora i paprykę i dalej smażyć około 3 minuty. Potem wlać wodę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i szpinak i zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią potrawkę. Gotową potrawkę podawać np. z ryżem.
 

4 komentarze:

  1. pięknie podane, rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda bardzo apetycznie,piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gulasz z żołądków. Twój wygląda bardzo fajnie i ta kukurydza i szpinak mnie przekonuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za miłe komentarze. Ja uwielbiam żołądki i kombinuję z nimi jak tylko się da :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.