środa, 12 września 2012

Indyk w kurkach

                        Trochę szkoda mi było użyć kurek bo to towar deficytowy, ale do indyka pasują świetnie. Więc na obiad wyszło pyszne mięsko z kurkami.



  • 1 udziec z indyka ( ok. 1,3 kg )
  • 1 cebula
  • 1,5 szk kurek ( miałam blanszowane mrożone )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 4 łyżki oleju
  • woda do podlewania
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Udziec umyć, usunąć skórę i kość i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i przyprawę ognisty smok i podsmażyć. Gdy się zarumieni dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać kurki i pozostałe przyprawy, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewać odrobiną wody i dusić mięso do miękkości. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić i zagęścić mięso w kurkach mąką wymieszaną w około 50 ml wody i zagotować. Takie mięso można podać np. z ryżem i dowolną surówką.


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.