środa, 28 listopada 2012

Sałatka ze śledziem

                            Taką sałatkę z powodzeniem można zrobić na co dzień. Ale nadaje się także świetnie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

  • 3 płaty śledziowe ( matias )
  • 4 średnie pieczarki
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • 1/2 posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Płaty śledziowe moczyć około godzinę. Potem je odsączyć i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na pół i następnie na plasterki. W rondelku zagotować osoloną wodę, wrzucić pieczarki i gotować je około 3-4 minuty. odsączyć je i schłodzić. Ugotowane jajka obrać i tak jak śledzie pokroić w kostkę razem z ogórkami. Kukurydzę i fasolę odsączyć a fasolę dodatkowo przepłukać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać szczypiorek oraz sól i pieprz a także majonez. Wymieszać sałatkę i schłodzić w lodówce około godziny.

2 komentarze:

  1. No sałatka fajna, ale ten koperek za mną chodzi, może skompiluję dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze śledziami można kombinować w nieskończoność :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.