- 30 g migdałów ( użyłam ze skórką i bez )
- 50 g suszonych daktyli
- 60 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka skórki pomarańczowej ( suszonej drobno krojonej )
- 100 g płatków kukurydzianych
- 125 g miękkiego masła
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ( 12% )
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- cukier puder
- PRZYGOTOWANIE:
Do miski robota wsypać płatki kukurydziane, migdały czekoladę i daktyle. Chwilę miksować potem dodać jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i masło i zmiksować aż składniki się połączą. Potem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat i jeszcze trochę wyrobić ciasto. Na talerz wysypać cukier puder. Z ciasta odrywać kawałki większe od orzecha włoskiego, formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze. Obtoczone układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Za pomocą np. szklanki spłaszczyć ciasteczka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu dodatkowo oprószyć cukrem pudrem
czwartek, 13 grudnia 2012
Ciasteczka cudaczki
była czekolada na gorąco to czas na coś do czekolady. Zrobiłam przegląd szafek i wyczarowałam z tego co znalazłam ciasteczka cudaczki. Warto od czasu do czasu zrobić taki remanent bo ciasteczka wyszły smaczne.
1 komentarz:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajne
OdpowiedzUsuń