niedziela, 30 grudnia 2012

Filet z serem, pomidorami i szczypiorem

                        I kolejna wariacja smaków. Filecik z farszem panierowany i smażony to coś co chyba każdemu posmakuje. Zaletą takich kombinacji jest to, że zawsze możemy dać inny i w innych kolorach oraz smakach farsz.

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka ( spore )
  • 200 g żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju )
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki sosu serowego
  • sól do smaku ( do jajek )
  • pieprz kolorowy do smaku ( do jajek )
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć i osuszyć. Każdy z nich rozkroić na jak największe płaty po czym posolić i oprószyć pieprzem. Do miski zetrzeć ser, posiekać szczypior i pokroić pomidory i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na każdy płat fileta rozłożyć po połowie farszu i zawinąć w rolady. W misce rozmieszać wybite jajka z sosem serowym, odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby rolady po włożeniu były prawie do połowy przykryte. Rolady obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Rolady smażyć po kilka minut na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na chwilę rolady zostawić aby odpoczęły i pokroić. Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi dodatkami lub na zimno, ale wtedy pokroić w cieńsze plastry.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.