sobota, 19 stycznia 2013

Chleb z kaszą gryczaną

                            A to mój kolejny eksperyment czyli chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Kaszę oczywiście należy ugotować. Mój mąż i dzieci nie lubią tej kaszy, więc mam teraz sposób aby Im ją przemycić. A chlebek jest smaczny.

  • 1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 500 g mąki pszennej typ 500 ( u mnie koszalińska )
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
W misce dokładnie utrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać wodę, olej dodać sól oraz wsypać mąkę i zimną kaszę. Za pomocą drewnianej łyżki wyrobić ciasto. Plusem tego ciasta jest to, ze nie trzeba go długo wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką i zakryć ściereczką miskę po czym odstawić aby sobie spokojnie wyrosło. Po wyrośnięciu chwilę ponownie wyrobić. Formę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto włożyć do blaszki i znowu zakryć formę ściereczką i całość zostawić do wyrośnięcia. Gotowe i wyrośnięte ciasto razem z blaszką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 49-45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia najlepiej na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.