- 1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 500 g mąki pszennej typ 500 ( u mnie koszalińska )
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 4 łyżki oleju ryżowego
W misce dokładnie utrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać wodę, olej
dodać sól oraz wsypać mąkę i zimną kaszę. Za pomocą drewnianej łyżki
wyrobić ciasto. Plusem tego ciasta jest to, ze nie trzeba go długo
wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką i zakryć ściereczką miskę po czym
odstawić aby sobie spokojnie wyrosło. Po wyrośnięciu chwilę ponownie
wyrobić. Formę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto włożyć
do blaszki i znowu zakryć formę ściereczką i całość zostawić do
wyrośnięcia. Gotowe i wyrośnięte ciasto razem z blaszką wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 49-45 minut. Upieczony bochenek
wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia najlepiej na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.