- Masa pierwsza :
- 1 szk mleka 3,2%
- 1 czubata łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki kaszy manny
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- Masa druga :
- 1,5 szk mleka 3,2%
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki cukru
- 2,5 łyżki kaszy manny
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- odrobina żółtego barwnika spożywczego
- Dodatkowo :
- 150 g herbatników typu petitki
- czekolada mleczna do dekoracji
- biała posypka do ciast do dekoracji
Herbatniki zmiksować np. w rozdrabniaczu. Do rondelka wlać mleko, dodać
masło, barwnik i cukier i zagotować. Następnie wsypać kaszę i ciągle
mieszając aby nie powstały grudki gotować około 2 minuty. Na dno 4
szklaneczek wsypać po łyżce zmiksowanych herbatników a na nie wyłożyć po
równej porcji kaszy manny. Na kaszę wysypać znowu ciastka. Rondelek
umyć i ponownie wlać mleko, dodać cukier, oba barwniki i masło i znowu
zagotować. Ponownie wsypać kaszę i energicznie mieszając gotować około 2
minuty. Gorącą kaszę rozdzielić do szklaneczek, posypać środek odrobiną
ciastek po czym posypać czekoladą i posypką. deser spożywać po
schłodzeniu.
Fajny pomysł na deser :-)
OdpowiedzUsuń