poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Sos cukiniowo - paprykowy na zimę

Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę.
Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie.
Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.
Cukinii i papryki w sklepach i na działkach mnóstwo więc nie zwlekajcie i zróbcie taki sosik.

Sos cukiniowo - paprykowy

Sos cukiniowo paprykowy

Sos cukiniowo paprykowy - składniki

4 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
2 kg papryki ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
1 kg cebuli
40 g ziół prowansalskich
1 szk cukru trzcinowego
1 op ostrej papryki
1,5 szk octu 10 %
sól do smaku
4 słoiczki koncentratu pomidorowego ( po 200 ml )

Sos cukiniowo paprykowy - przygotowanie

Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.
Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,
Pasteryzować około 20 - 30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.

Sos cukiniowo paprykowy




Warzywa psiankowate 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...