niedziela, 14 lipca 2013

Sernik z polewą

  • Spód :
  • 1 łyżka kakao rozpuszczalnego
  • 250 g herbatników typu petitki
  • 150 g margaryny Kasia
  • Masa :
  • 1 kg serka śmietankowego ( Juliko w wiaderku )
  • 5 jajek
  • 200 g jogurtu śródziemnomorskiego
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy ( 40 g )
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100 g polewy deserowej w drażetkach
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 50 polewy białej w drażetkach
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%
  • kolorowa posypka do ciastczytaj dalej :

  • Spód :
    W rondelku roztopić margarynę. Do rozdrabniacza włożyć herbatniki i kakao o zmiksować je. Zmiksowane ciastka wsypać do miski, dodać roztopioną margarynę i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylepić dno oraz boki mieszanką ciastek. Tak przygotowaną formę ze spodem wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Masa :
    Jajka wbić do miski, wsypać cukier i wszystko chwilę mieszać za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodać budyń i jogurt oraz ser i wymieszać masę aby nie było grudek. Masę podzielić na dwie części ( ni musi być równo ) i do jednej części dodać kakao i wymieszać masę.

    Tortownicę ze spodem wyjąć z lodówki i nalewać masę na przemian zaczynając od jasnej. I tak do wyczerpania obu mas.

    Tortownicę wstawić do większej blaszki a następnie ustawić ja na blasze z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) na nalać do niej wodę. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na drugi poziom od dołu i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30-35 minut. Gdy sernik się upiecze otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia. Gdy będzie zimny wyjąć sernik delikatnie z formy na talerz lub paterę.

    W kąpieli wodnej rozpuścić najpierw ciemną polewę ze śmietanką i polać nią sernik. Następnie rozpuścić w drugim naczyniu także w kąpieli wodnej białą polewę ze śmietanką i wylać na ciemnej polewie pasy, a potem na przykład patyczkiem do szaszłyków zrobić dowolne wzroki. Na koniec sernik posypać koliście posypką kolorową do ciast. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.

8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.