- 2 kg ogórków ( po obraniu )
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 2 łyżki soli
- 1/3 szk octu
- 1/3 szk cukru
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- czytaj dalej :
Warzywa umyć, obrać ogórki i cebulę. Paprykę pokroić w paseczki, ogórki w plasterki a cebule w piórka, natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Miskę z sałatką wstawić przykrytą na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach napełnić słoiki ( u mnie takie dżemowe ok 350 ml pojemności ). Do napełnionych słoików dolać wytworzony sok równo do powierzchni sałatki. Słoiki zakręcić zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wystudzić i wstawić w chłodne miejsce.
środa, 21 sierpnia 2013
Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą
A to druga propozycja na wykorzystanie większych ogórków. Ogórki, trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu.
2 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja ogórków nie obieram - tylko myję i wychodzi super :)
OdpowiedzUsuńNie obierane też robię :
Usuńhttp://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/08/ogorkowa-saatka.html
:)