środa, 21 sierpnia 2013

Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą

                              A to druga propozycja na wykorzystanie większych ogórków. Ogórki, trochę papryki, cebuli i sałatka nabiera całkiem nowego smaku.  Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu.

  • 2 kg ogórków ( po obraniu )
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki soli
  • 1/3 szk octu
  • 1/3 szk cukru
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • czytaj dalej :
    Warzywa umyć, obrać ogórki i cebulę. Paprykę pokroić w paseczki, ogórki w plasterki a cebule w piórka, natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Miskę z sałatką wstawić przykrytą na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach napełnić słoiki ( u mnie takie dżemowe ok 350 ml pojemności ). Do napełnionych słoików dolać wytworzony sok równo do powierzchni sałatki. Słoiki zakręcić zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wystudzić i wstawić w chłodne miejsce. 
  •  

2 komentarze:

  1. Ja ogórków nie obieram - tylko myję i wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie obierane też robię :
      http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2012/08/ogorkowa-saatka.html
      :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.