piątek, 6 września 2013

Sezamowo kukurydziane skrzydełka

                   Dziś próba kolejnego produktu firmy Prymat i kolejna propozycja do konkursu na Doradca Smaku. Niby prosta przekąska ale jaka smaczna. Chrupiące skrzydełka z pysznym dipem meksykańskim można podać właśnie na przekąskę lub obiad. Sos jest gęsty, ostry i smaczny i świetnie komponuje się właśnie ze skrzydełkami w sezamie i płatkach kukurydzianych.


rozwiń i czytaj przepis :
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • woda
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • włoszczyzna bez kapusty
  • Dip :
  • 1 party dip meksykański
  • 100 g pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki wody
  • Panierka :
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • pieprz kolorowy
  • pieprz cayenne
  • sól
  • Dodatkowo :
  • 3 jajka
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
 Skrzydełka umyć, przekroić w zgięciach a najcieńsze końcówki zamrozić i wykorzystać nap do zupy. Pokrojone skrzydełka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i dotować do miękkości, dodając w trakcie gotowania sól i pieprz. Gdy będą miękkie odcedzić i schłodzić. Płatki kukurydziane zmiksować, przesypać do miski, dodać sezam i przyprawy i wymieszać panierkę. Jajka wybić do osobnej miseczki, doprawić solą i rozbełtać, mąkę nasypać do innego naczynia. Gdy składniki do panierowania są przygotowane do małej miseczki przełożyć ketchup, dodać wodę, wsypać dip meksykański i dokładnie wymieszać a potem dip odstawić na kilka minut po czym można przełożyć go do małego i czystego naczynia. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek skrzydełka obtaczać w mące, potem zanurzać w jajku i na koniec w panierce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Skrzydełka można podać na obiad lub przekąskę.

4 komentarze:

  1. mniam, uwielbiam skrzydełka a te wyglądają super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam skrzydełka, w takiej wersji myślę, że też by mi zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.