rozwiń i czytaj przepis :
- 8 skrzydełek z kurczaka
- woda
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- włoszczyzna bez kapusty
- Dip :
- 1 party dip meksykański
- 100 g pikantnego ketchupu
- 2 łyżki wody
- Panierka :
- 100 g płatków kukurydzianych
- 4 łyżki ziaren sezamu
- pieprz kolorowy
- pieprz cayenne
- sól
- Dodatkowo :
- 3 jajka
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Skrzydełka umyć, przekroić w zgięciach a najcieńsze końcówki zamrozić i
wykorzystać nap do zupy. Pokrojone skrzydełka włożyć do garnka, zalać
zimną wodą, dodać włoszczyznę i dotować do miękkości, dodając w trakcie
gotowania sól i pieprz. Gdy będą miękkie odcedzić i schłodzić. Płatki
kukurydziane zmiksować, przesypać do miski, dodać sezam i przyprawy i
wymieszać panierkę. Jajka wybić do osobnej miseczki, doprawić solą i
rozbełtać, mąkę nasypać do innego naczynia. Gdy składniki do
panierowania są przygotowane do małej miseczki przełożyć ketchup, dodać
wodę, wsypać dip meksykański i dokładnie wymieszać a potem dip odstawić
na kilka minut po czym można przełożyć go do małego i czystego naczynia.
Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek skrzydełka obtaczać w mące,
potem zanurzać w jajku i na koniec w panierce. Smażyć na złoty kolor z
każdej strony. Skrzydełka można podać na obiad lub przekąskę.
Dzięki i są smaczne :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam skrzydełka a te wyglądają super !
OdpowiedzUsuńUwielbiam skrzydełka, w takiej wersji myślę, że też by mi zasmakowało ;)
OdpowiedzUsuńskoro lubisz to na pewno posmakują, polecam :)
Usuń