Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
czytaj dalej
- 1/2 kalafiora
- 1 duża czerwona papryka
- 250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
- 1 mała cebula
- 2 duże marchewki
- 50 g korzenia selera
- 3 łyżki posiekanego pora
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
- 350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
- 2,5 l wody
- do smaku :
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- kucharek w płynie
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- dodatkowo :
- ugotowany makaron w kształcie ryżu Międzybrodzki
- Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Do garnka wlać zimną wodę. Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki. Wszystko gotować do miękkości. Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron. Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.
Mmm... Z kurkami musi być naprawdę cudnie aromatyczna!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, chętnie bym zjadła taką:)
OdpowiedzUsuńJustynko polecam zupkę bo taka kombinacja wyszła super smaczna :)
Usuń