rozwiń i czytaj dalej :
Ciasto :
ok. 3/4 szk gorącej wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 szk mąki pszennej typ 500
Nadzienie :
300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
3 łyżki kaszy manny
1 garść suszonej żurawiny
Żurawinę zalać w miseczce gorącą wodą i namoczyć, potem odcedzić na sitku.
Do miski przełożyć ser, kaszę i odsączoną żurawinę i wymieszać nadzienie.
W drugiej misce umieścić mąkę i sól i przemieszać, zrobić dołek.
Wodę wymieszać z barwnikiem, wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite ciasto.
Gdy będzie gotowe wałkować ciasto na cienkie placki, wycinać kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie ).
Układać je na ściereczce, zakryć drugą aby nie wysychały.
Wodę zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać same lub polane śmietaną.
ok. 3/4 szk gorącej wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 szk mąki pszennej typ 500
Nadzienie :
300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
3 łyżki kaszy manny
1 garść suszonej żurawiny
Żurawinę zalać w miseczce gorącą wodą i namoczyć, potem odcedzić na sitku.
Do miski przełożyć ser, kaszę i odsączoną żurawinę i wymieszać nadzienie.
W drugiej misce umieścić mąkę i sól i przemieszać, zrobić dołek.
Wodę wymieszać z barwnikiem, wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite ciasto.
Gdy będzie gotowe wałkować ciasto na cienkie placki, wycinać kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie ).
Układać je na ściereczce, zakryć drugą aby nie wysychały.
Wodę zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi podawać same lub polane śmietaną.
jakie fajne, różowiutkie ;)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają, bardzo pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńFajne i kolorowe. Ja zabarwiam ciasto,ale bardzo leciutko,jak robię pierogi z łososiem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń