rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g łopatki wieprzowej
- 200 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożone )
- 200 g różyczek kalafiora
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 szczypty cukru
- 3 łyżki oleju
- do smaku :
- kucharek w płynie
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- ok. 600 ml wody
- 1/4 szk śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić
mięso i smażyć do zrumienienia, w międzyczasie dodać cukier i cebulę
pokrojoną w kostkę. Następnie dodać kurki. Podlać wszystko wodą, dodać
przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Na koniec dorzucić różyczki
kalafiora, koperek, dusić kilka minut i zagęścić sos śmietaną wymieszaną
z mąką. Gulasz zagotować i podawać z ziemniakami lub kaszą.
świetne:)
OdpowiedzUsuń