sobota, 25 stycznia 2014

Pizza na pszenno - żytnim cieście


rozwiń i czytaj przepis :

  • Ciasto
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • Dodatki
  • 150 ml ostrego sosu pomidorowego ( znajduje się w moich przepisach )
  • 200 g blanszowanych kurek ( mrożone )
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 długiej parówki drobiowej lekko wędzonej
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 12 koktajlowych pomidorków ( gruszkowe )
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
  • 150 g żółtego sera ( gouda )
  • do smaku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • zioła toskańskie
  • opcjonalnie ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować wszystkie składniki na ciasto i obłożenie pizzy. Kurki po rozmrożeniu podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i odstawić. Do miski, w którym będzie ciasto włożyć drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż będzie płynna masa. Następnie wlać, olej, mleko i wymieszać. Wsypać sól, obie mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je w misce lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić do lekkiego wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrasta parówki, pomidorki, paprykę pokroić a ser zetrzeć na tarce. Listki bazylii i rozmarynu rozdrobnić rwąc na kawałki. Trzy talerze ceramiczne i średnicy 30 cm posmarować olejem. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i na każdym talerzu rozciągnąć ciasto tworząc koła. 
Placki posmarować sosem. Następnie rozłożyć parówki, kurki z cebulą i paprykę. Posypać startym serem, ułożyć pomidorki, bazylię i rozmaryn i posypać wszystko przyprawami. Pizzę piec 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli chcemy ciasto mniej przypieczone czas należy odrobinę skrócić. Pizzę podawać na gorąco, można polać ketchupem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.