rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g podgotowanych świeżych podgrzybków
- 5 suszonych podgrzybków ( namoczyć )
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku ( czubate )
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 3 szk wody ( może być warzywny bulion )
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
W garnku
roztopić masło, wrzucić podgotowane grzyby i smażyć do zrumienienia od
czasu do czasu mieszając. Suszone grzyby lekko pokruszyć, namoczyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych grzybów, smażyć
do zeszklenia się cebuli. Następnie podać wszystko woda lub bulionem,
dodać namoczone grzyby ( dla lepszego smaku ) i dusić pod przykryciem 15
minut. Następnie dodać koper. Śmietankę zahartować kilkoma łyżkami
płynu i wlać do garnka i gotować kilka minut aż sos lekko się
zredukuje.. Wymieszać i podawać np. z makaronem.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń