sobota, 1 marca 2014

Klopsiki z kuskusem w sosie pomidorowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • Klopsiki :
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki kuskusu ( suchego )
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Sos :
  • ok. 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy ostrej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • koncentrat pomidorowy ( ilość zależy od naszych upodobań )
  • 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej )
  • 1 płaska łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Klopsiki :

Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i także pokroić na kawałki. Mięso i cebulę wrzucić do rozdrabniacza, wlać wodę i wszystko zmiksować. Masę mięsną wyłożyć na miskę, dodać pozostałe składniki na klopsiki i wyrobić masę. Następnie uformować kulki ( wielkość zależy od nas ).

Sos :

Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować wodę. Do wrzątku włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć klopsiki łyżką cedzakową na talerz. Dodać koncentrat i wymieszać aż się rozpuści. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i zagęścić nią sos, zagotować. Do sosu włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku i podawać po około pięciu minutach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.