rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto :
3/4 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g margaryny Kasia
5 jajek
1 szk mąki tortowej
1 szk mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
2 budynie brzoskwiniowe
1 budyń waniliowy
1 l mleka 3,2%
1/4 szk cukru
Dodatkowo :
brzoskwinie z puszki
cukier puder
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w sporą kostkę.
Do garnka wlać 2/3 mleka i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
Gdy mleko się zagotuje wlać i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Miękką margarynę utrzeć w misce z obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym jajku i potem gdy jajka połączą się z margaryną przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć około 2/3 ciasta.
Na ciasto wylać jeszcze ciepły budyń a na budyń pokrojone brzoskwinie.
Resztę ciasta rozłożyć łyżką po owocach ( ciasto podczas pieczenia się rozleje, więc nie musimy do równo rozsmarowywać ).
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny.
Upieczone ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i kroić dopiero gdy będzie mocno związane.
Potem ciasto dobrze jest przechowywać w temperaturze pokojowej.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie..mniam..
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłam 2, nooo 3 kawałeczki :)
OdpowiedzUsuńsię oblizałam :)
OdpowiedzUsuńPychaaa!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Wam za miłe komentarze. A zdradzę Wam sekret : nie lubię budyniu ale w cieście uwielbiam. Ciekawe co ze mną jest nie tak ?
OdpowiedzUsuń