rozwiń i czytaj przepis :
12 dużych liści z młodej kapusty
400 g kaszy mazurskiej ( jęczmiennej w woreczkach )
2 duże cebule
4 solidne garście suszonych grzybów ( różne )
sól
pieprz
kilka łyżek oleju
W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby a potem je ugotować.
Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać a następnie wrzucić do miski.
W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów.
Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty ( ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ).
Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut.
Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.
Jadłam kiedyś takie i bardzo mi smakowały :-) Twoje Ewo wyglądają rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuń