sobota, 14 czerwca 2014

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami


rozwiń i czytaj przepis :
12 dużych liści z młodej kapusty
400 g kaszy mazurskiej ( jęczmiennej w woreczkach )
2 duże cebule
4 solidne garście suszonych grzybów ( różne )
sól
pieprz
kilka łyżek oleju

W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby a potem je ugotować.
Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać a następnie wrzucić do miski.
W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów.
Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty ( ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ).
Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut.
Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.

2 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś takie i bardzo mi smakowały :-) Twoje Ewo wyglądają rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.