czwartek, 12 czerwca 2014

Truskawkowe ciasto pod bezową chmurką

                               Dziś kolejna porcja słodkości z truskawkami. Sezon na nie jest krótki, więc trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Upiekłam pyszne ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze letnie.


rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto z truskawkami pod chmurką

Ciasto :
300 g mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny Kasia
1/2 szk mleka
1 jajko
4 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 szk cukru

Chmurka :
4 białka
1/2 szk cukru
1 kisiel truskawkowy

Dodatkowo :
400 g truskawek
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej

Do miski przełożyć miękka margarynę i chwilę miksować mikserem.
Następnie dodać obydwa cukry i ucierać aż cukry się rozpuszczą.
Potem dodać jajko i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa jest jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i wymieszać ciasto.
Gęste ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać bułką tartą.
Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodać kisiel i ubijać aż kisiel połączy się z pianą.
Pianę wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45.
Upieczone ciasto wystudzić.

Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.