rozwiń i czytaj przepis :
500 g serka śmietankowego w wiaderku
400 g jogurtu naturalnego ( kremowego )
3/4 szk gorącej przegotowanej wody
2 galaretki agrestowe
250 g słonecznej konfitury ( przepis znajdziesz tutaj )
400 g truskawek
500 ml gorącej przegotowanej wody
1 galaretka truskawkowa
okrągłe biszkopty
ETAP PIERWSZY :
Gorącą i przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki agrestowe o dokładnie wymieszać a potem schłodzić.
Do innej miski przełożyć serek i jogurt, zmiksować a potem dodać chłodną ale lekko tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.
ETAP DRUGI :
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i na nie wylać masę serowo jogurtową.
Następnie za pomocą łyżki kłaść konfiturę wyjętą prosto z lodówki robiąc kleksy.
Jeżeli kleksy konfitury się do końca nie zatopią w masie lekko je docisnąć łyżką.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia masy.
ETAP TRZECI :
Gdy sernik się chłodzi w 500 ml gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową i schłodzić.
Może lekko stężeć ale być jeszcze płynna.
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić w grubsze plastry a potem ułożyć je na zastygłym serniku tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Gdy truskawki są rozłożone wylać na nie galaretkę i ponownie wstawić tortownicę do lodówki do stężenia.
pyszności, idealne ciasto na taki ciepły dzień jak dziś:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszotka, uwielbiam takie desery:)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek, w sam raz na ciepłe dni!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i macie rację, na upał jak znalazł :) Ale ma jedną wadę : za szybko znika :)
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać truskawek i takich właśnie wspaniałości jak prezentujesz na fotografii :) wspaniale wygląda i pewno smakuje obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak sezon na truskawki jest zdecydowanie za krótki. A serniczek jest smaczny i fajnie przełamuje smak ta konfitura :)
Usuń