wtorek, 5 sierpnia 2014
Marynowany karczek pieczony
rozwiń i czytaj przepis :
1 karkówka bez kości ( ok. 2 kg )
Przyprawy do smaku :
sól peklowa
sól morska
pieprz kolorowy
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać.
Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.
Tak przygotowany karczek położyć np. na blachę do pieczenia, szczelnie zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie wyjąć blachę z mięsem z lodówki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 120 minut.
Jeśli nasza karkówka będzie większa czas pieczenia należy wydłużyć.
Upieczony karczek wystudzić i kroić na plastry dopiero gdy będzie całkowicie zimny.
Podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.