wtorek, 5 sierpnia 2014

Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem


 rozwiń i czytaj przepis :


2 l wody
4 duże skrzydełka z kurczaka ( jeśli małe to 6 )
1/4 główki młodej kapusty ( jeśli mała główka to 1/2 )
1/2 pęczka białych szparagów
1 solidna garść świeżego szpinaku
3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka ( korzeń )
kawałek selera
250 ml śmietany 18 %
sól
pieprz kolorowy
odrobina kucharka w płynie

Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niej umyte skrzydełka.
Postawić na ogień i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Gdy wywar się zagotuje lekko posolić.
Warzywa obrać, umyć i pokroić : marchew w talarki a seler, pietruszkę i ziemniaki oraz kapustę w kostkę.
Szparagi obrać, umyć i pokroić na krótkie kawałki zaś szpinak posiekać ale nie za drobno.
Go podgotowanych skrzydełek wrzucić marchew, seler i pietruszkę i chwilę gotować a potem dodać ziemniaki.
Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać kapustę, szparagi i szpinak.
Gotować chwilę i dodać pozostałe przyprawy.
gdy wszystko będzie miękkie zabielić zupą śmietaną zahartowaną odrobiną zupy.
Wlać śmietanę do naczynia potem trochę zupy do tej śmietany, wymieszać i wlać do zupy mieszając.
W razie konieczności zupę doprawić.
Można dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.