rozwiń i czytaj przepis :
BISZKOPT :
6 jajek
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
MASA SERNIKOWA :
1 kg serka śmietankowego ( w wiaderku Juliko )
300 ml śmietanki kremówki
1 galaretka jagodowa ( może być inna )
1 szk gorącej przegotowanej wody
cukier do smaku
DODATKOWO :
żelkowe wisienki
kolorowa posypka do ciast
300 ml dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy )
BISZKOPT :
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wsmarować margaryną.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy piana jest prawie ubita wsypać obydwa cukry i ubijać aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać.
Na koniec do masy jajecznej przesiać przez sitko obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać masę na najniższych obrotach lub łopatką.
Masę przełożyć do tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
Biszkopt zostawić po upieczeniu w tortownicy do wystudzenia a dopiero potem okroić boki i wyjąć biszkopt z formy.
Zimny przekroić na blaty ( u mnie 4 ).
MASA SERNIKOWA :
Galaretkę wymieszać dokładnie w gorącą wodą i wystudzić a potem ma się lekko stężeć.
Zimną śmietanę ubić na sztywno i potem mieszając ją już na małych obrotach dodawać porcjami serek.
Na koniec dodać galaretkę i wszystko wymieszać.
Masę wstawić do lodówki do schłodzenia ale nie za długo.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go lekko ulubionym ponczem lub sokiem.
Rozsmarować dżem i wyłożyć porcję masy.
Rozprowadzić ją i przykryć drugim plackiem, nasączyć go i znów rozsmarować porcję masy.
I tak do wykończenia placków.
Wierzch i boki tortu posmarować masą sernikową a resztą udekorować tort.
Na sam koniec posypać tort posypką i udekorować wisienkami.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na noc do związania się tortu.
rewelacyjnie wygląda, na pewno jest bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńładniutki, na pewno musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności.
OdpowiedzUsuńWspaniały ten tort ,musi być bardzo smaczny... ech zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńPyszności
pięknie ci wyszedł ten torcik :)
OdpowiedzUsuńPyszny musiał być ten tort :) A wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój torcik:) Oj, zjadłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze. Torcik jest nietypowy ale bardzo smaczny. Warto pokombinować aby cieszyć się nowymi smakami :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy można masę serową zrobić czekoladową, np zamiast galaretki owocowej użyć żelatyny i np kakao?
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam tego tortu więc trudno mi coś doradzić. Ale myślę, że powinno się udać, tylko trzeba wtedy raczej dosłodzić bo galaretka jest słodka.
Usuń