niedziela, 23 listopada 2014

Tort sernikowy

                         Dzięki uprzejmości http://www.przyjemnegotowanie.pl/  dostałam do testów między innymi rękaw cukierniczy z końcówkami. Możecie tam kupić wiele innych produktów. Ogólnie jestem z niego zadowolona choć mógłby być trochę większy. Dobrze się myje, ma kilka wymiennych końcówek a całość fajnie schowana w poręcznym, plastikowym pudełeczku. A rękaw ten użyłam do udekorowania tortu jaki zrobiłam z masą sernikową. Tort wyszedł smaczny choć jest nietypowy. Ale ja lubię pokombinować. Niebawem przetestuję foremki do deserów na zimno, mam nadzieję że też będę z nich zadowolona tak jak z tego rękawa.

rozwiń i czytaj przepis :


BISZKOPT :
6 jajek
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego

MASA SERNIKOWA :
1 kg serka śmietankowego ( w wiaderku Juliko )
300 ml śmietanki kremówki
1 galaretka jagodowa ( może być inna )
1 szk gorącej przegotowanej wody
cukier do smaku

DODATKOWO :
żelkowe wisienki
kolorowa posypka do ciast
300 ml dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy )

BISZKOPT :
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wsmarować margaryną.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy piana jest prawie ubita wsypać obydwa cukry i ubijać aż piana będzie sztywna.
Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać.
Na koniec do masy jajecznej przesiać przez sitko obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać masę na najniższych obrotach lub łopatką.
Masę przełożyć do tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
Biszkopt zostawić po upieczeniu w tortownicy do wystudzenia a dopiero potem okroić boki i wyjąć biszkopt z formy.
Zimny przekroić na blaty ( u mnie 4 ).
MASA SERNIKOWA :
Galaretkę wymieszać dokładnie w gorącą wodą i wystudzić a potem ma się lekko stężeć.
Zimną śmietanę ubić na sztywno i potem mieszając ją już na małych obrotach dodawać porcjami serek.
Na koniec dodać galaretkę i wszystko wymieszać.
Masę wstawić do lodówki do schłodzenia ale nie za długo.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go lekko ulubionym ponczem lub sokiem.
Rozsmarować dżem i wyłożyć porcję masy.
Rozprowadzić ją i przykryć drugim plackiem, nasączyć go i znów rozsmarować porcję masy.
I tak do wykończenia placków.
Wierzch i boki tortu posmarować masą sernikową a resztą udekorować tort.
Na sam koniec posypać tort posypką i udekorować wisienkami.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na noc do związania się tortu.


10 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda, na pewno jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładniutki, na pewno musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały ten tort ,musi być bardzo smaczny... ech zjadłabym kawałeczek
    Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie ci wyszedł ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny musiał być ten tort :) A wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny ten Twój torcik:) Oj, zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Torcik jest nietypowy ale bardzo smaczny. Warto pokombinować aby cieszyć się nowymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie, czy można masę serową zrobić czekoladową, np zamiast galaretki owocowej użyć żelatyny i np kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam tego tortu więc trudno mi coś doradzić. Ale myślę, że powinno się udać, tylko trzeba wtedy raczej dosłodzić bo galaretka jest słodka.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.