2 kg śliwek węgierek ( waga po wypestkowaniu )
350 g cukru żelującego 3 : 1
Śliwki umyć, wypestkować i wrzucić do garnka.
Do śliwek wsypać cukier żelujący, dokładnie wymieszać.
Postawić na ogień i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować 5 minut, w razie pojawienia się piany mieszać już po zdjęciu garnka z ognia do momentu zniknięcia jej.
Gorącymi śliwkami napełnić wyparzone słoiki.
Szybko zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem.
Potem odwrócić je i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.