500 kwiatów mniszka lekarskiego
2 duże cytryny
1 l wody
500 g cukru białego
500 g cukru trzcinowego
Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie.
Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą.
Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki.
( Niektórzy dają też te zielone części )
Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną.
Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin.
Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem.
Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.
A dziś zostawiam Wam aż dwie gazetki, koniecznie zajrzyjcie
Jeszcze jako dziecko robiłam ten syrop z babcią. Pamiętam, jak ci wszyscy mieszkańcy zaczęli wyłazić :)
OdpowiedzUsuńJa robię od jakichś dwóch lat :)
UsuńWspaniała sprawa, mąż i teściowa robią ten syrop od wielu lat, bardzo zdrowy i pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa czasami nawet daję go do wypieków ( ciasta drożdżowego na pieczywo zamiast cukru )
Usuń