środa, 29 kwietnia 2015

Syrop z mniszka lekarskiego

                         Już najwyższy czas aby zrobić syrop z mniszka lekarskiego. Moja siostra robi go od wielu lat ale ja jakoś nie byłam przekonana. I w końcu skusiłam się, poszłam na łąkę i nazbierałam kwiaty mniszka. Pewnie pomyślicie dlaczego ten syrop jest taki ciemny ? A dlatego, że dodałam cukier trzcinowy. Jak nie macie takiego możecie użyć zwykłego białego, no i trzeba się trochę naliczyć bo na jedną porcję ma być 500 kwiatów. Ale warto zrobić taki syrop, na zimę będzie jak znalazł.



500 kwiatów mniszka lekarskiego
2 duże cytryny
1 l wody
500 g cukru białego
500 g cukru trzcinowego

Kwiaty mniszka po zerwaniu rozsypać najlepiej na starym białym obrusie.
Odczekać aż mieszkańcy kwiatów z nich wyjdą.
Do garnka wrzucać same płatki i najlepiej użyć do tego celu nożyczek i obcinać płatki.
( Niektórzy dają też te zielone części )
Do garnka, w którym mam y płatki wlać wodę i wrzucić pokrojoną na kawałki cytrynę oczywiście wcześniej wyparzoną.
Wszystko zagotować na ogniu, gotować kilka minut potem zakryć pokrywką i zostawić na około 12 godzin.
Po upływie potrzebnego czasu odcedzić wszystko zlewając płyn do drugiego garnka, wsypać oba cukry i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Gotowy i gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków ( najlepiej użyć najmniejszych jakie mamy ), szczelnie zakręcić i postawić słoiczki do wystudzenia do góry dnem.
Potem słoiczki odwrócić i przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od światła.

A dziś zostawiam Wam aż dwie gazetki, koniecznie zajrzyjcie



4 komentarze:

  1. Jeszcze jako dziecko robiłam ten syrop z babcią. Pamiętam, jak ci wszyscy mieszkańcy zaczęli wyłazić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała sprawa, mąż i teściowa robią ten syrop od wielu lat, bardzo zdrowy i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami nawet daję go do wypieków ( ciasta drożdżowego na pieczywo zamiast cukru )

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.