Niedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe.
Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek.
Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje.
Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami.
Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne.
A jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
250 ml mleka kupisz tutaj
80 g masła
80 g cukru
25 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
350 g półtłustego twarogu
6 połówek brzoskwiń ( z puszki )
cukier do smaku
1 jajko
dodatkowo :
1 jajko
2 łyżki mleka
W rondelku roztopić masło, wlać mleko, wsypać cukier i wymieszać.
Dodać drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać a potem wlać zawartość rondelka.
Wyrabiać ciasto kilka minut.
Potem oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
W międzyczasie twaróg rozgnieść widelcem, pokroić brzoskwinie w kostkę, dodać je do twarogu i wsypać cukier do smaku.
Na koniec wbić jajko i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie przerobić je przez chwilkę i rozwałkować na prostokąt.
Ciasto posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i na cieście rozsmarować masę serową.
Jeden bok założyć do środka a potem drugi bok tak aby zachodził na ten pierwszy ( czyli składamy ciasto na 3 tworząc pas ).
Ciasto kroić na paski o szerokości około 5 cm i łapiąc za dwa końce lekko skręcić i układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Posmarować je resztą jajka z mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Wygladaja Bosko! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń