Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą.
Naleśniki możecie usmażyć według swojego przepisu, zrobić farsz i zapiec.
Najlepsze są prosto z piekarnika jeszcze gorące.
Przepis bierze udział w konkursie
Bitwa na przepisy
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Przepis bierze udział w konkursie
Bitwa na przepisy
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
8 naleśników
FARSZ :
150 g cukinii
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
400 g sera typu feta
pieprz kolorowy
DODATKOWO :
100 g żółtego sera ( u mnie morski )
papryka ostra
Naleśniki usmażyć według swojego przepisu.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić startą na tarce o grubych oczkach cukinię i posiekany czosnek i podsmażyć.
Następnie dodać posiekany szpinak i smażyć chwilę aż szpinak się zblanszuje.
Farsz przestudzić i dodać ser feta po czym dokładnie połączyć ze smażonymi składnikami.
Farszu nie solić tylko popieprzyć, bo feta jest wystarczająco słona.
Na naleśniki kłaść porcje farszu i składać je w paczuszki, potem układać w blasze do pieczenia.
Z wierzchu posypać startym serem i posypać ostrą papryką.
Naleśniki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Podawać na gorąco.
Zapraszam: lady-glady.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCzy może być tutaj też szpinak mrożony ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ale musi być dobrze odciśnięty.
UsuńDziś zrobiłam te naleśniki jako dodatek do łososia i wyszło pysznie. Smaczne, zdrowe i sycące danie <3 polecam są pyszne :)
OdpowiedzUsuń