Surówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych.
Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi.
Nashi to chińska gruszka.
W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami.
Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek.
1 marchewka
1 mała czerwona papryka
1 jabłko klik
2 nashi
1 cebula
olej lniany
sól
pieprz
cukier
ocet
Kapustę posiekać.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Nashi i jabłko obrać na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę pokroić w paski po usunięciu gniazda nasiennego i umyciu.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Surówkę odstawić na około 15 minut aby smaki się przegryzły.
Czy rozglądacie się już za prezentami dla swoich pociech ???
Może tu znajdziecie inspirację :)
Raz kupiłam nashi i po zjedzeniu stwierdziłam, że wolę polskie gruszki. Natomiast bardzo fajny pomysł, żeby je wykorzystać w surówkach, tak nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńJa też wolę je jako dodatek do surówek i sałatek.
Usuń