środa, 2 marca 2016

Ciasto budyniowe na każdą okazję

W środku tygodnia zapraszam Was na pyszne ciacho.
Może na zbliżający się weekend lub Święta zrobicie.
Wydaje się pracochłonne ale tak nie jest.
Najważniejsza jest dobra organizacja i ciacho raz, dwa będzie gotowe.


Masa :
500 ml mleka klik
2 żółtka
2 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej typ 500
200 g masła
cukier do smaku

Biszkopt :
5 jajek klikklik
3 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru

Pianka :
1/2 szk śmietany 30 %
1/2 szk śmietany 12 %
1 szk gorącej przegotowanej wody
1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo :
300 ml dżemu wieloowocowego
poncz lub woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu


Składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je, gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubić na sztywno.
Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko.
Mieszać rózgą delikatnie.
Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
W garnku zagotować połowę mleka z cukrem ( do smaku ) a w reszcie wymieszać budyń, mąkę i żółtka i wlać do gotującego się mleka.
Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia.
Potem zakryć garnek i wystudzić budyń.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń, wymieszać na gładką masę.
Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić.
Śmietany wymieszać z galaretka i odstawić do lekkiego ścięcia.
Pierwszy placek włożyć do blaszki ( umieścić też papier do pieczenia ), nasączyć i posmarować dżemem.
Wyłożyć masę, położyć drugi placek, nasączyć i wyłożyć na wierzch masę śmietanową.
Ciasto schłodzić w lodówce aby dobrze związało.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.